Vorig weekend had ik een trainingsweekend van Herbalife. Een weekend waarin ik altijd veel leer, inspiratie op doe, maar vooral ook bezig ben met zelfontwikkeling. Je bent immers nooit te oud om je te blijven ontwikkelen. Eén van de dingen waarvan ik kan genieten tijdens zo'n weekend is de diversiteit aan mensen. Van fysiotherapeut tot hovenier tot verpleegkundige en taxichauffeur. Iedereen is gelijk, iedereen komt er om zichzelf te ontwikkelen en ieder heeft zo zijn eigen verhaal. Op dat moment is iedereen voor mij een held. Alleen al omdat we met zijn allen een veilige omgeving creëeren, een omgeving waar ieder zijn/ haar verhaal kan en mag doen. Het komt met regelmaat voor dat ik geëmotioneerd raak om wat ik hoor en zie. Maar we vieren ook; we vieren elkaars groei en ontwikkeling. En dat brengt een hoop energie met zich mee. Energie die ik jou graag wil geven.
Maar het begint met het ontdekken van jezelf. Wie ben je? Wat wil JIJ nu echt? Waar sta jij voor? Waarom sta jij op? Wat drijft jou? Heb je daar al eens over nagedacht? Heb je weleens echt de tijd genomen om stil te staan bij jou, wie je bent en wat je wilt? Waarschijnlijk niet. Jij bent daarin niet de enige. De laatste dagen ontmoet ik mensen die worstelen met zichzelf, die worstelen met het tijd vrij maken voor zichzelf, die worstelen met het stellen van grenzen (ook een vorm van weerbaar zijn), die worstelen met aandacht geven aan zichzelf en zich op de allerlaatste plaats zetten. Want eerst komt... en dan komt ook nog... en dan gaat ook nog huppeldepup voor en dan... zit men 's avonds uitgeblust op bank. Geen energie meer over. De hele dag is men in de weer geweest met het afhandelen van verplichtingen, van taken, van het er zijn voor anderen; het zijn van andermans held. En zelden nog zijn we onze eigen held. Terwijl we dat echt wel zijn!
Je weet dat het mijn missie is om mensen fit en weerbaar te maken. Dat uit zich niet alleen in het volgen van zelfverdedigingslessen of het aan de slag gaan met je voeding. Dat zit ook in je mindset, in je rust, in je balans, in het uitvinden waarom je de dingen doet die je (niet) doet.
Het is goed dat je er bent voor anderen; dat levert ook voldoening op. Een maatschappij waarbij niemand er meer is voor elkaar is ook maar wat. Maar.. hoe zit het dan met jou?
De meeste dagen voel jij je geen held, althans niet naar jezelf toe. Gewoon de dagelijkse routines afhandelen is al een hele klus. Maar wat nu als ik je zeg dat jij goed bent zoals je bent maar dat je ook weer die fitte en energieke persoon kunt worden die je eigenlijk voor ogen hebt? Dat het tijd is om en oké is om jezelf te vieren? Dat je daarvoor geen drastische aanpassingen hoeft te doen in je leefstijl maar dat je er ook komt met het nemen van kleine stapjes, kleine aanpassingen?
Iedereen kan een held zijn, dus waarom jij niet?
Stap 1: neem vandaag eens 5 minuten voor jezelf en stel jezelf de hiervoor genoemde vragen.
Stap 2: wil je met jezelf aan de slag? Fit & weerbaar worden in zin totaliteit? Stuur mij dan een bericht en samen gaan we ervoor!
Ik ben je coach, ik ben je trainer, ik ben je leraar maar ik ben ook degene die jou een schop geeft onder je kont!
Echt waar, ik belandde ooit in het ziekenhuis omdat ik stelselmatig de signalen in mijn lijf negeerde.
Welke signalen dan?
Dat mijn lichaam vocht nodig had! Ofwel: hydratatie!
Ik negeerde de signalen al zo lang, dat mijn lichaam was gestopt met het afgeven van een signaal, van het vertellen dat ik dorst had.
En de dag begon al zo ‘bijzonder.’
Mijn wasmachine was al een aantal dagen stuk en een nieuwe liet op zich wachten. Daardoor raakte ik door mijn werkkleding heen. Iets te casual gekleed, ging ik naar mijn werk. Het was inderdaad iets ‘te’ casual. Mijn leidinggevende riep mij bij haar om mij te vertellen dat mijn kleding niet geschikt was voor mijn werk. Ze vroeg mij om naar huis te gaan.
In de ochtend was ik van huis gegaan met wat buikpijn. Gaandeweg het gesprek met mijn leidinggevende werd de buikpijn alsmaar erger. Na het gesprek werd het op enig moment zo erg dat ik op de spoedeisende hulp belandde en uiteindelijk in het ziekenhuis werd opgenomen. Mijn darmen bleken volledig spastisch te reageren. Na onderzoek werd de oorzaak bekend: structureel vochttekort.
Tja, het klinkt raar.
Ik had ook nooit gedacht dat dit met elkaar te maken kon hebben.
Er zijn onderzoeken die aantonen dat een tekort aan vocht van slechts 1 tot een paar proces, al invloed heeft op processen in je lichaam. Dat is gebleken.
Maar hoe herken je vochttekort?
Niet iedereen hoeft te wachten tot het lichaam geen signalen meer afgeeft.
Dit kunnen tekenen zijn dat er sprake is van vochttekort.
Waar sporters niet bij stil staan is dat als je erg zweet, je niet alleen vocht maar ook zout (natrium) verliest. Verlies je teveel? Dan kunnen je spieren onwillekeurig gaan samentrekken. En voilá… je hebt spierkramp. Ik denk dat je weet hoe pijnlijk dat kan zijn. Dat is ook waarom er in sommige gevallen een sportdrank wordt genomen voorzien van elektrolyten zoals natrium.
Tijd om een ander te veranderen!
Weet je wat ik als opdracht meekreeg van de arts?
Naast een voedingsschema en een drankje voor mijn darmen, kreeg ik ook een opdracht mee om te leren drinken. Ken je de plastic bekertjes die nog niet zo lang geleden werden gebruikt bij een koffie automaat? Dagelijks moest ik 16 van die bekertjes, gevuld met water, drinken. Ik kan je verzekeren dat mij dat in het begin erg veel moeite kostte. Ik loste het op door 8 x 2 gevulde bekertjes te drinken. Ik heb letterlijk weer moeten leren drinken.
Tip!
Is er bij jou sprake van een vochttekort?
Met een fitcheck kunnen we het meten.
Liefs,
Angeline. (Miss) Forward Fit en Weerbaar
ps.
Vind je het lastig om voldoende te drinken? Of vind je het drinken van water, thee etcetera saai? Overweeg dan eens een Herbaligfe24 Hydrate. Lekker van smaak, zonder calorieën, geurstoffen etc. Rechtstreeks te bestellen in mijn webshop of neem gewoon contact op met mij. Net zo persoonlijk en net zo fijn.
Sinds wanneer heeft ‘zelfontwikkeling’ te maken met Fit en Weerbaar zijn?
Een aantal keer heb ik het erover gehad dat het nemen van rust, het nemen van tijd voor jezelf erg belangrijk is. Daar hoort, wat mij betreft, ook zelfontwikkeling bij.
Tja, het klinkt raar.
Zelfontwikkeling!
En dat is precies wat zelfontwikkeling is voor mij.
Door mijzelf te ontwikkelen, door niet stil te blijven staan, neem ik de tijd en ruimte voor mijzelf om verder te komen. Om te bereiken wat ik wil bereiken. Om daar te komen waar ik wil komen. Ik word niet fit en weerbaar als ik geen doelen stel, als ik niets wil bereiken. Ik word niet fit en weerbaar wanneer ik niet kijk naar mijn eigen leven en wat ik daarin ZELF kan veranderen.
En dat geldt dus ook voor jou! Hoe jong of oud je ook bent.
Ik hoor je al zeggen: ‘Ja, maar……’
Maar weet je wat jou tegenhoudt in jouw succes?
1. Op de eerste plaats jijzelf! Durf te gaan voor jouw ontwikkeling, jouw!
2. Niet weten waarom jij bepaalde doelen hebt. Niet weten waarom je fit en weerbaar wilt zijn. En dan heb ik het niet over een oppervlakkige reden als: ‘Dan kan ik weer
maatje X dragen of kan ik een goede stoot uitdelen.’ Nee, JOUW motivatie, jouw emotionele motivatie. Heb je die helder genoeg?
3. Het gebrek aan kennis en of kunde en niet gemotiveerd zijn om hier iets aan te doen.
4. Gewoon niet in actie komen. ‘Geen tijd, geen geld, geen zin, geen steun, geen…’
5. Ongeduldig zijn. Onrealistische verwachtingen hebben en vervolgens boos zijn omdat je je (onrealistische) doelen niet haalt waardoor je de handdoek in de ring
gooit.
6. Een negatieve mindset. (Dit kost je vooral energie).
7. Angst. En dan vooral de angst om wel je doelen te halen. Maar Michael Jordan zei het ooit al een keer: Fear is only an illusion and only for that moment).
8. Jaloezie. Jezelf vooral vergelijken met anderen maar daardoor jezelf in de weg zitten, jezelf tegen houden. Je bent teveel bezig met ‘die ander.’
Tijd dus om jezelf te ontwikkelen!
Hoe?
Maak dit een vast onderdeel van jouw week en je gaat merken dat je:
> Je doelen behaalt
> Je fit en weerbaar wordt
> Maar nog belangrijker: dat JIJ GROEIT ALS MENS.
Hoe gaaf is dat?
En als jij groeit, als jij jezelf ontwikkelt, groeit jouw omgeving met je mee. (Nou ja, meestal).
Waar en wanneer neem jij de tijd om jezelf verder te ontwikkelen?
Ik ben benieuwd naar de reis die je gaat maken. Graag reis ik met je mee.
Laat je mij weten wat je gaat doen?
Liefs,
Angeline. (Miss) Forward Fit en Weerbaar
ps.
wil jij dit liever samen doen? Stuur mij dan even een berichtje en ik neem contact op met jou.
Je vraagt je waarschijnlijk af:
‘Waar gaat dit over?’
‘Wat heeft fit worden te maken met het stellen van grenzen?’
‘Fit worden?’
Of, wat ik vaak te horen krijg: ‘Ik hoef niet zo fit te zijn als jij!’
Of, ‘Is het nu nog niet genoeg?’
Dus wat heeft fit zijn nu eigenlijk te maken met het stellen van grenzen.
Alles!
Fit zijn kent een aantal definities:
Energiek;
Gezond;
In goede conditie;
Levenslustig;
Niet moe en
En, vrij vertaald, in staat zijn om de dingen te doen die je graag doet.
Bij het woord ‘fit’ denkt bijna iedereen aan een sportief persoon met een bepaald postuur. Je ziet zo’n persoon zelfs voor je. Het beeld dat jij ervan hebt, is meestal niet het beeld dat je van jezelf hebt. Klopt dit?
Misschien ben je wel levenslustig maar ook vaak moe.
Of je sport niet zoveel als dat je zou willen waardoor jouw conditie niet zo goed is.
Of je neemt je vaak voor om wat gezonder te leven maar aan het einde van de dag is het er dan toch niet van gekomen.
En precies daarom heeft FIT worden, FIT zijn, te maken met het stellen van grenzen.
En dan heb ik het niet over de grens die je trekt wanneer iemand te dichtbij komt; wanneer iemand in jouw persoonlijke ruimte komt. Daar kom ik in een volgende blog op terug.
Fit zijn, het kunnen doen wat je graag wilt doen, heeft alles te maken met JOU en met de tijd die jij jezelf geeft. De momenten die jij jezelf gunt! Fit zijn begint met het er zijn voor jezelf.
Maar al te vaak
Word je geleefd door de dag;
Zorg je voor alles en iedereen om je heen en
Vraagt je baan meer dan het maximale van je.
Je rent van hot naar her! Geen tijd om echt stil te staan.
Het gevolg is dat jij niet oplaadt, dat je doorgaat op je reserves, uitgeblust raakt en uiteindelijk niet kunt doen wat je echt graag wilt doen. Alles behalve FIT.
Tijd dus om grenzen te stellen!
Heb je weleens gevlogen? Dan weet je dat in geval van nood jij eerst het zuurstofmasker op moet zetten voordat je zuurstof aan kinderen geeft. Als jij jezelf niet helpt, kun je een anders tenslotte ook niet helpen.
En zo werkt het ook met fit worden.
Als jij geen grenzen stelt, blijf je doordenderen. Blijf jij er zijn voor alles en iedereen behalve voor jezelf. En aan het einde van de rit ben je zo uitgeblust dat je er ook niet meer kunt zijn voor anderen.
Gelukkig kun je dit veranderen. En dat hoeft niet eens heel drastisch.
Maak dit een vast onderdeel van jouw week en je gaat merken dat je:
De dingen kunt doen die jij graag doet.
Dus voordat je de sportschool in duikt om fit te worden, of voordat je je voedingspatroon compleet verandert, duik je eerst eens in je hoofd. Ga leren grenzen te stellen, ga leren dat jij grenzen mag stellen, dat jij tijd mag (moet) vrijmaken voor jezelf.
Want, fit worden begint bij het stellen van grenzen!
Plan de komende week eens 15 minuten in waarin je er volledig bent voor jezelf, waar je je omgeving laat weten dat je door niets wilt worden gestoord.
Waar trek jij je grens?
Laat mij weten hoe het is gegaan. Hoe voelde het om je grens te trekken? Om er te zijn voor jezelf? Ik kijk uit naar jouw antwoord!
Liefs,
Angeline.
ps.
wil jij weten hoe fit jij bent? Vraag dan bij mij de gratis fitcheck aan.
Consist and commit
And get Safe and Fit.
Een vraag die mij met regelmaat wordt gesteld wanneer ik vertel dat ik samenwerk met Herbalife.
Na die vraag komt:
‘Dat is toch van die shakes?’
‘Daar was vroeger toch zoveel om te doen?’
‘Dat is toch van die blije guppen, allemaal in zo’n Herbalife t-shirt maar als je even niet kijkt, eten ze alles wat los en vast zit?’
“Is dat niet erg duur?
‘Dat lijkt toch haast op een sekte?’
En als laatste komt dan vaak de opmerking: ‘Ik had niet gedacht dat jij je hiermee zou inlaten.’
Waarom schrijf ik dit?
Sport- en (herstel)shakes zijn in de sportwereld dus redelijk geaccepteerd, zou je kunnen zeggen.
Maar buiten de sportwereld? En drink ik dan de hele dag een sportshake? Waarom überhaupt? Ik heb toch geen overgewicht?
Mijn verhaal.
Noem het op en ik heb het vermoedelijk voor mijn kiezen gehad. Met als toppunt medio 2005 toen ik trainde voor mijn 3e dan judo en voor de herkansing van mijn 2e dan karate. Er kwam een moment waarop ik nauwelijks meer kon lopen en de prognose ‘rolstoel’ kreeg. Die tweede en derde dan is er nooit meer van gekomen. Het nauwelijks meer kunnen lopen heeft er voor gezorgd dat ik diep te rade moest gaan bij mezelf. Het was namelijk niet iets dat over zou gaan. De westerse wetenschap had helaas geen antwoorden voor mij. De oosterse wetenschap gelukkig wel. Ik had mijn lichaam/ mijn systeem vergiftigd. Dat gaf hoop. Want dan moet ontgiften ook mogelijk zijn. Dat was het ook. Ik ben mij via tal van studies gaan verdiepen in (mijn) voeding, beweging, anatomie, pathologie, ziekteleer en coaching. Uiteindelijk mocht ik mij zelfs natuurgeneeskundig therapeut noemen en ben ik ook een tijdje als zodanig werkzaam geweest. Ik heelde mijzelf en anderen. Via bewegingsbanken (slenderbanken) ben ik uiteindelijk begonnen met sporten; het weer sterker maken van mijn lichaam. Dit was een manier waarop ik, een soort van, kon sporten. Ook daar herstelde ik langzaam aan. Terugkeren naar judo en karate was geen optie meer. De kaarten waren daar ondertussen anders geschud, helaas.
Maar, het heeft mij uiteindelijk ook veel gebracht.
In januari 2010 maakte ik voor het eerst kennis met Krav Maga en ik was meteen verkocht. Inmiddels had ik mijn lichaam voor zo’n 85-90% onder controle. ( Ik spreek niet van genezen omdat het iets is waar ik de rest van mijn leven op moet letten). Ik ben gestart met 1x per week Krav Maga. Het duurde lang voordat mijn thuisfront er vertrouwen in kreeg; dat ik er echt alles aan deed om niet weer terug te vallen.
100% zou het nooit meer worden. Daar had ik vrede mee. Toch keek ik of er nog mogelijkheden waren om er een paar % bij te krijgen. Dat was zo. In eerste instantie Herbalife aangeschaft voor mijn ega, begon ik het zelf ook maar te gebruiken. En het sloeg aan. Ik won nog zo’n 5%. Daar wilde ik meer van weten. Dus, ik werd een member die van alles uitploos. Ik kan vrij sceptisch zijn, ook hier, dus ik ploos echt veel uit. Of het nu gaat om de voedingslijn, de sportlijn, de huidverzorgingslijn of de supplementen, ik probeerde alle feitjes en achterliggende wetenschap uit mijn hoofd te leren. Dat is mij niet gelukt maar zegt ook veel over mijzelf. (Het is ook niet nodig. Er is ook gewoon naslagwerk en een app die mij ondersteunt). Ik wil gewoon veel weten.
Mensen die mij al lang kennen, weten dat ik een tijd nauwelijks kon lopen, weten dat herhaling op de loer ligt, weten dat ik met voeding, beweging en vooral mindset aan de slag ben gegaan, weten wat voor vorderingen ik heb gemaakt.
En toch, krijg ik nog steeds de vraag of ik bij een sekte ben gegaan, of ik de hele dag door shake, nooit meer snoep etc. (Ik kan je geruststellen. Ik HOUD van chocolade en voor een shake zijn tal van andere toepassingen).
Zou Rico Verhoeven die vraag ook krijgen? Of Mo Biceps? Of Nutrilon XL?
Misschien zijn we dan wel een sekte :-) .
Wil jij weten hoe het is om beter in je vel te zitten en onderdeel uit te maken van ‘mijn’ sekte :-) ? Klop dan eens bij mij aan voor een kop koffie/thee. Wie weet ga jij je ook beter voelen. Ik gun het je van harte!
Tot zover een kijkje in mijn leven. Ik ben benieuwd naar het jouwe.
Liefs,
Geen sekteleider,
Wel Miss Angeline,
Altijd Forward